• EQUIBIOME

  Wat is Equibiome ?

  EQUIBIOME IS EEN GAMMA TOEPASSINGEN VOOR DE PAARDENHOUDERIJ WAARBIJ DE KRINGLOOPGEDACHTE BODEM-PLANT-DIER CENTRAAL STAAT.

  Equibiome is afgeleid van de term Microbiome.
  Dat is de interactie tussen micro-organismen op, rond en in levende organismen.

  De Effektieve Micro-organismen (EM) spelen bij deze interactie een belangrijke rol.

   

 • Effectieve Micro-organismen

  Wat zijn Effectieve Micro-organismen ?

  Effectieve Micro-organismen of kortweg EM is een verzameling van actieve bacteriën, gisten en schimmels die vrij in de natuur voorkomen.
  Ze bevorderen de omzetting van organisch materiaal en verhogen het natuurlijke evenwicht en de biodiversiteit in de stal, de bodem en de omgeving.

  Effectieve Micro-organismen zijn...

  • Foto synthetiserende bacteriën : produceren stoffen die de groei van microorganismen bevorderen.
  • Melkzuurbacterien : onderdrukken pathogene kiemen en bevorderen een snelle afbraak van organisch materiaal.
  • Gisten : produceren bioactieve stoffen zoals vitamines en anti-oxidanten.
  • Schimmels : bevorderen de fermentatie.

  Hoe werken Effectieve Micro-organismen ?

  Fermentatie en domanantie principe

  FERMENTATIE-principe

   

  Overal vinden microbiële processen plaats.
  Zo worden afvalstoffen afgebroken en weer opgebouwd tot nuttige stoffen. Onder verschillende milieuomstandigheden gebeurt de afbraak en opbouw op een andere manier. Dit bepaalt de voedingswaarde van het eindproduct. Welk proces plaatsvindt, is dus belangrijk voor bodem, plant en dier.

   

  DOMINANTIE-principe

   

  Er is een voortdurende machtsstrijd gaande tussen de effectieve en de schadelijke organismen. De miljarden volgelingen wachten gewoon af wie van beide groepen de overhand krijgt. Dan passen ze zich aan en volgen of imiteren de overwinnaar. Het gebruik van kunstmest en chemicaliën, verkeerde grondbewerking en overbezetting van de weilanden zorgen voor een overgewicht aan schadelijke micro-organismen in de stal, de bodem en het voeder.

   

  Dit gaat ten koste van de gezondheid van uw paard.

   

 • Het Equibiome gamma

  Microferm

  Aktief mengsel van Effektieve Micro-organismen

  Microferm is een vloeibaar mengsel van actieve Micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) dat de organische omzetting (fermentatie) bevordert. Je kan het enten in de stal, op het weiland of op de hoop. Door het dominantie principe worden de micro-organismen met een ziekmakend vermogen weggeconcureerd. De organische verbindingen in mest, strooisel, maaisel … worden in een rijpingsproces omgezet tot makkelijk opneembare voedingsstoffen. Tijdens deze omzetting treden ze in competitie met rottingsbacteriën, ziektekiemen …. Zo worden zaken als rotting, ammoniakverdamping, enz. voorkomen. Bovendien daalt de infectiedruk in de stal en is de behandelde mest een zeer waardevol product voor de bodem.

   

  Gebruik : stal-weide

  Proferm

  door Effectieve Micro-organismen gefermenteerde speltzemelen.

  Proferm is een voedermiddel op basis van met Effectieve Micro-organismen gefermenteerde speltzemelen. Proferm versterkt de darmflora en levert de nodige vezels waarop de darmflora aanspraak maakt.

  De combinatie van pre- en probiotica in levende vorm zorgt ervoor dat er heel wat interessante stofwisselingsproducten in Proferm aanwezig zijn : anti-oxidanten, organische zuren en anderen bio-actieve stoffen. Deze zorgen, naast een verhoogde voederopname en een betere vertering, ook voor een verhoogde smakelijkheid. De algemene conditie en weerbaarheid van het dier neemt toe waardoor zijn prestaties verbeteren.

   

  Gebruik : paard

  Himalayazout

  de meest pure leverancier van elektrolyten

  Himalayazout is het ideale supplement en de meest pure zoutbron voor uw paard.

  Mineralen en sporenelementen halen paarden uit hun ruwvoer en krachtvoer. Voor paarden die intensief trainen blijkt het echter moeilijk om voldoende mineralen (zoals Natrium) uit hun dagelijkse rantsoen te halen. Willen we dat het dier optimaal kan blijven functioneren is suppletie van groot belang.  Het bevat in zijn natuurlijke vorm een veelvoud aan mineralen en sporenelementen. Dezen zijn goed opneembaar en helpen de reserves opnieuw aan te vullen.

   

  Gebruik : paard

  Vulkamin

  oergesteentemeel met een enorm absorptievermogen, rijk aan mineralen

  Vulkamin poeder werkt desinfecterend, wat de hoefgezondheid ten goede komt. Het bindt ook stoffen als ammoniak en fosfaat en voorkomt zo de vorming van nitraat en nitriet. De dieren komen droger te liggen en worden minder blootgesteld aan schadelijke stoffen. Problemen als luchtweg irritaties door ammoniakdampen worden zo preventief verholpen.

  Vulkamin granulaat is de fijngemalen en nadien tot granulaat omgevormde versie van het oergesteentemeel Vulkamin. De minerale gesteentes waarvan deze granulaat vervaardigd wordt kent door zijn oude karakter en diepe oorsprong geen vervuilende elementen. Het is de ideale manier om de bodemreserves aan te vullen. .

   

  Gebruik : stal - weide

  Edasil kleimineralen

  opwaardering bodemstructuur / binding nutriënten

  Edasil kleimineralen zijn kleine kleikorrels (0,5-2mm) groot. Samen met humusdeeltjes (volledig omgezet organisch materiaal) vormen ze het klei-humus complex. Het negatieve karakter en de parallelle platenstructuur van de kleimineralen zorgt ervoor dat ze bindingen aangaan met de nutriënten (K, Na, Mg, Ca, NH4 …) die positief geladen zijn. Zo werken ze als ionenbuffer van de bodem waaruit de elementen kunnen worden vrijgesteld wanneer dit nodig is (bv, voor plantengroei). Naast deze nutriëntenreserves bouwen ze ook waterreserves op in de bodem. Ten slotte bieden de Edasil Kleimineralen ook onderdak aan het microbiële leven en helpen ze zandbodems structureel op te waarderen.

   

  Gebruik : weide

   

  Ostrea zeeschelpenkalk

  natuurlijke kalkbron / stabilisatie bodemzuurtegraad

  Ostrea zeeschelpenkalk is een 100% natuurlijke kalkbron. Schelpen van verschillende schelpenbanken in de Noordzee worden gebaggerd, gereinigd, verhit en vermalen tot een granulaat.

  Door deze granulaatvorm komen de bufferende elementen trager beschikbaar. Ostrea Zeeschelpenkalk garandeert zo een stabiele zuurtegraad over een lange periode.

   

  Gebruik : weide

   

  .

  Wipe&clean

  schoonmaakmiddel op basis van Wipe&Clean

  Wipe&Clean is een 100% natuurlijk schoonmaakmiddel gebaseerd op Effectieve Micro-organismentechnologie. Het biedt efficiënte reinigingskracht en is volledig onschadelijk voor de natuur en absoluut veilig voor bodem, plant, mens en paard. Het kan ingezet worden bij gebruik van een hoge drukreiniger, in en rond de stalgebouwen, wassen van dekens, zadeldoeken en andere materialen alsook het wassen van de paarden zelf.

   

  Gebruik : paard - stal

  Bionit S

  een kleimineraal rijk aan Silicium, goed voor haar- en hoefkwaliteit

  Bionit-S is een kleigesteente met een hoog absorptievermogen dat rijk is aan basische mineralen en sporenelementen. De basische elementen bufferen de darmaciditeit waardoor de darmflora ongestoord kan blijven werken. Tal van schadelijke stoffen (ammonium, zwavel en mycotoxines) worden gebonden, wat de lever ontlast. Daarnaast bevat Bionit-S 57% Siliciumdioxide van natuurlijke oorsprong. Silicium is essentieel voor de opbouw van celwanden, bindweefsel, de haar en hoorngroei en de hoefkwaliteit.

   

  Gebruik : paard

  Boek : Healthy Horses - Ernst Hammes

  Horse Care with Effective Micro­organisms

   

  This practical and informative book demonstrates how microbes can play a beneficial role in animal husbandry. Developed by Teruo Higa, a Japanese professor of agriculture, Effective Micro-organisms (EM) are a cost­effective means to maintain horse well­being and improve stable conditions. A balanced microbial structure in the digestive system of the animal is the base for utilizing its generic potential, and EM offers just that.

  From growing and preparing fodder to treating hooves and keeping the surroundings healthy, this guide addresses the needs of professional breeders, private horse owners, verterinarians, farmers and feed manufacturers. This handbook also includes detailed accounts by veterinarians, healing practitioners, and others who have used EM to their advantage.

  Former Agricultural consultant for German state authorities Ernst Hammes is an expert in Effective Micro­organisms and author or co­author of four books on EM.

   

 • EQUIBIOME

  prijslijst en brochure

 • Ytolan is erkend verdeler van EM

×
Wij respecteren het privé leven van de bezoekers van onze site en zorgen ervoor dat de door U verstrekte persoonlijke gegevens vertrouwelijk blijven.

Ytolan verhandelt uw gegevens niet.
Wij gebruiken de door U verstrekte informatie enkel indien U hiervoor expliciet uw toestemming hebt gegeven. Uw persoonlijke informatie wordt niet aan derden verkocht. 
Uw gegevens worden enkel ter beschikking gesteld aan derden indien dit nodig is om uw bestelling te behandelen : bv. de leveringsdienst die uw thuisadres nodig heeft.

Voor vragen hieromtrent kunt U ons steeds contacteren.