- …
- …
LAVISANO - FAQ
HOE WERKT LAVISANO
Teneinde een inzicht te verstrekken betreffende de werking van Lavisano binnen het darmsysteem en waarom wij geloven dat uw paard het beste van een natuurlijke voeding kan worden voorzien, geven wij u hier graag een korte uitleg:
Onder invloed van Lavisano komen oude intestinale verklevingen aan de darmwand los, waarna deze worden uitgescheiden. Dit is nodig om de darm gezond te houden. Bij dit proces komen ook hele voedselresten uit de darm. Dit kan soms erg stinken maar dit is een heel goed teken daar het betekent dat de darm goed wordt gereinigd en kan genezen. De organismen die in de darmflora leven, kunnen zo opnieuw ademen en zichzelf reorganiseren.
Lavisano voorziet de "darmbewoners" van hun favoriete voedsel: het juiste ruwvoer. Welke soort ruwe vezel in de darm terechtkomt is erg belangrijk. De bacteriën en eencellige organismen, evenals de aanwezige schimmels, hebben voedsel nodig dat hen in staat stelt gezond te groeien opdat het paard optimaal zou worden gevoederd. Als deze organismen niet de optimale zorg krijgen verkommeren ze – of sterven ze zelfs volledig af. Als ze niet meer terug te vinden zijn in het darmstelsel kunnen ze deze ook niet meer beschermen en verzorgen. Het resultaat is vaak schade aan het epitheelweefsel. Lavisano levert een grote variëteit ruwvoer om al deze kleine helpers tevreden te stellen.
WAAROM IS LAVISANO ALS VERVANGING VAN RUWVOER AAN TE RADEN?
Maar kan je dan niet gewoon hooi voeren?
Veel mensen vragen zich af hoe ze goed hooi kunnen bekomen : welke zaadmengeling voor de weide gebruiken? Wat is het ideale moment om te hooien ? Er zijn natuurlijk veel goede benaderingen, maar ons hooi groeit hier in Midden-Europa. Dit betekent dat de plant in uiterst goede omstandigheden kan uitgroeien. Het gras kan binnen de duur van één zomer groeien, bloeien en gehooid worden- en deze cyclus kan tot 2 of 3 keer worden herhaald. Waar de paarden hun origine vinden was dit echter nooit het geval. Niet alleen groeien er andere soorten grassen - die beter bestand zijn tegen droogte of vorst – deze soorten doen er ook veel langer over om te zaaien of ze hebben slechts een extreem korte groeifase (poolcirkel), zodat het onmogelijk is om weer op te groeien. Gedurende deze tijd absorberen ze grote hoeveelheden mineralen en sporenelementen uit de bodem, vervezelen ze sterker en bevatten ze veel minder suiker. Deze grassen zijn optimaal voor paarden, maar logistiek is het niet mogelijk om deze voorhanden te hebben om onze paarden hiermee te voeren. Er moet een andere bron worden gevonden om deze levering te garanderen.
Dit is waar Lavisano tussenkomt : de belangrijkste componenten worden vanuit Frankrijk naar Duitsland geïmporteerd want het is daar dat men het vereiste klimaat kan terugvinden.
Lavisano vermijdt bewust goedkope vetten en vulstoffen zoals zonnebloempitten, appel- of druivenpulp of zelfs bietenpulp. Deze ‘vulstoffen’ vormen een veel groter probleem voor de paardendarm dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen want het darmstelsel is en blijft het centrale regulerend orgaan voor het immuunsysteem. Zoals beschreven kan het darmstelsel van het paard de best mogelijke zorg garanderen als het paard wordt gevoerd met natuurlijke vezels.
Het spreekt vanzelf dat hierbij elk gebruik van pesticiden, fungiciden of herbiciden dient te worden vermeden. Deze sproeimiddelen stellen het darmstelsel hard op de proef. Het paard is afhankelijk van het microbioom in zijn darmstelsel. Gifstoffen worden gesproeid om planten en vooral de zaden en vruchten tegen diverse microben te beschermen. Via het voer komt het gif in het darmstelsel : het belangrijke centrale regulerend orgaan van het immuunsysteem. Voederbesmetting is tegenwoordig een wijdverbreid probleem. Ondanks talrijke wettelijke controles horen we steeds weer over schandalen met besmet voer.
Lavisano baseert zich op kwaliteitsvolle voedselproductie en ziet zoveel mogelijk af van producten uit de diervoederindustrie.
HOE ONTSTOND HET MISVERSTAND MET BETREKKING TOT KRACHTVOER?
Wat leert ons de natuur?
Eeuwenlang werden paarden gezond gevoed met ruwvoer. Daarna kwam het krachtvoer (muesli) en samen daarmee de ziekten. Veel misverstanden ontstaan omdat wij het paard vergelijken met de mens. Echter, wat gezond en belangrijk is voor ons als mens maakt paarden in het ergste geval ziek. Waarom maakt muesli paarden ziek? Wat is dan het nut van krachtvoer? Waarom kunnen sommige paarden blijkbaar grote hoeveelheden krachtvoer verdragen en dan plotseling niet meer? De darmen van sommige paarden die veel werken kunnen gedurende een lange tijd “suikerbommen” verdragen.. Glucose, die het lichaam ook hieruit kan halen, is de brandstof voor alle cellen. Echter, op een bepaald moment wordt het darmstelsel overbelast. Hier leggen we uit waarom suiker zo problematisch is voor paarden en hoe je dit probleem gemakkelijk kunt voorkomen.
Ondertussen hebben veel mensen reeds begrepen dat suiker in de darm van het paard fataal is maar desondanks blijven we zien dat vooral zieke of oudere paarden gevoerd worden met melasse, johannesbrood, wortelen of zonnebloempitten, diverse soorten meel, cornflakes, bietenchips – om over nog meer absurde “heruitvindingen” maar te zwijgen.
Onlangs waren er zelfs voedselaanbevelingen met spelt, alhoewel bekend is dat spelt gluten eiwit extreem moeilijk te verdragen is voor paarden.
Over het algemeen worden johannesbrood of wortelen als gezond beschouwd en voor mensen is dit ook waar. Voor het paard bevatten beiden te veel suiker en vallen deze dus onder de norm ‘krachtvoer’. Deze verborgen suikerbommen maken het leven van het darmstelsel er niet gemakkelijker op.
Door een verkeerde voeding stellen we het paard bloot aan :
- maagzweren
- koliek en mestwater, diarree
- pathologische lever- en nier symptomen
- magerte en zwaarlijvigheid
- equines Metabolic Syndrome (EMS/Insulineresistentie)
- aandoeningen van het spiermetabolisme zoals belastingsmyopathie, Tying UP en PSSM
- chronische hoest en neusuitvloeiing ▪ neusbloeden na inspanning (EIH)
- zomereczeem en zonnebrand andere therapieresistente eczemen en netelroos
- mok, hoefabces, straalrot
- lymfatische congestie, gezwollen
- allergieën, slecht immuunsysteem
- ziekte van Cushing
- ontsteking van de hoefhoorn huid – tot laminitis
- periodieke ooginfecties met een vermoedelijk allergische basis
- steriliteit
Elk levend wezen heeft voedsel nodig, dat weten we. Elk dieet bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Natuurlijk zijn er nog veel meer vitale stoffen die absoluut nodig zijn zoals bijvoorbeeld vitaminen, mineralen en sporenelementen en men is zich daarvan bewust. Maar: Hoe wordt een ideaal voer voor het paard samengesteld?
Het is nu ondertussen gekend welke vitale stoffen een paard nodig heeft om de gezondheid te behouden. Toch worden er vaak fatale fouten gemaakt in de basis, waardoor wij het onze paarden moeilijk maken. Dit begint reeds met de selectie van het zogenaamde ruwvoer. Niet alle eiwitten zijn gelijkwaardig – en hetzelfde geldt voor de koolhydraten en vetten.
Vooral paarden zijn erg gevoelig als het gaat om deze verschillen. De grootste verwarring ontstaat door de omschrijving. We hebben het bijvoorbeeld over essentiële vetzuren, waardevolle eiwitten en licht verteerbare koolhydraten, ook wel niet-vezel koolhydraten (NFC - Non Fiber Carbohydrates) genoemd.
De term "licht verteerbaar" leidt vaak verkeerdelijk tot een positieve conclusie. Licht verteerbare koolhydraten zijn bijvoorbeeld suiker (melasse), fructanen en meel. De meeste paardeneigenaren weten dat juist deze componenten in het voer de meeste problemen veroorzaken en belastend zijn voor het darmstelsel. Het paard is niet gespecialiseerd in deze koolhydraten, het heeft ruwvoer nodig! Dit betekent dat de ideale koolhydraten voor het paard langvezelig zijn – de zogenaamde NDF koolhydraten (Neutral Detergent Fiber) - die overigens vrij moeilijk te verteren zijn. Ze zijn zo moeilijk af te breken dat de enzymen van het lichaam in de dunne darm niet in staat zijn om ze zelf af te breken. De darm moet zijn darmbewoners hiervoor aanspreken. Deze bacteriën, schimmels en ééncelligen die in de dikke darm leven, zijn de sleutel tot de meest natuurlijke manier om paarden te voederen. Ook zij willen verzorgd en gekoesterd worden. Alleen het meest natuurlijke voedsel houdt deze organismen fit, gezond en in balans. “Natuurlijk” betekent in dit geval erg schaars en vooral met weinig licht verteerbare koolhydraten.
Dit is precies waar Lavisano nieuwe normen stelt: terwijl conventionele voeders (zogenaamd krachtvoer) steeds inzet op hierboven beschreven suikers, vertrouwen wij bij Lavisano op de natuur. De darm van het paard is, mits het juiste ruwvoer wordt verstrekt, in staat om de beste en meest natuurlijke zorg te verlenen. Keer op keer wordt beweerd dat het paard een steppedier is... dit is echter niet correct! Het originele paard komt uit de streek van de Perzische Dasht-e-Kavir - woestijn (nu Iran) , en dit is zeker geen steppe. Het is een zoutwoestijn met zeer kale vegetatie. De zebra leeft aan de rand van de open steppe van Afrika en een zebra is een paardachtige, maar weinig mensen willen er een rijden. De oerpony komt uit het poolgebied waarin, zoals bekend, 7-8 maanden winter heerst. Deze kennis over de oorsprong stelt ons in staat om conclusies te trekken over het ideale menu van paarden.
Het paard/pony heeft zich dus aangepast aan een uitermate schaarse omgeving. Foerageren wordt daar een echte uitdaging. Alleen ervaren paarden vinden de zeldzame ingezaaide voederplaatsen en paarden dienen dus lange afstanden af te leggen. Dit verklaart waarom de paardendarm absoluut niet geschikt is voor ad libitum voeding. Het paard heeft zelfs voedingspauzes nodig – die laten toe dat het darmstelsel normaal en gezond functioneert. Een gezond paard neemt dus altijd zelf langere pauzes tussen twee eetbeurten. De lengte van de voedingspauzes is hier cruciaal – echter, zelfs voor gezonde paarden dient het maximum van 4 uren niet te worden overschreden.
WAT MAAKT ONZE GRONDSTOFFEN ZO SPECIAAL?
Luzerne:
Lavisano is meestal gemaakt van luzerne. Deze groeit in Frankrijk. Een bodem die mineraal zeer hoogwaardig en bijzonder zuiver is. Echter, de luzerne wordt hier niet zomaar gemaaid en aan de zon overgelaten om te drogen, maar vers binnengebracht en met de hand verwerkt. De waardevolle bladeren van de luzerne, die zo delicaat en fijn zijn dat ze gemakkelijk uiteenvallen, worden afgesneden en zachtjes gedroogd in schone luchtstroom. Dit deel van de luzerneplant is bijzonder compatibel met paarden. En nog een detail: onze luzerne biedt veel meer verdraagzaam eiwit voor paarden dan het goedkope sojameel – maar het is weliswaar iets duurder.
Hennep:
Een heel bijzondere helper in Lavisano is hennep. Hennep biedt onvervangbare eigenschappen : dient niet alleen als voedsel voor de darmbewoners, maar de aard en structuur van de hennep helpt ook de spijsvertering. Het is zacht voor de darmwand en helpt darmstoringen te voorkomen. De paardenhennep in Lavisano komt hoofdzakelijk uit Baden en is uiteraard goedgekeurd door de overheid en THC-vrij.
Zemelen
De eerder beschreven zemelen, uiteraard zonder het meellichaam, wordt gebruikt voor mineralisatie. Dit biedt ook een hoog percentage beta glucanen, die bloedlipiden kunnen reguleren.
Lijnzaad:
Geëxtrudeerd lijnzaad wordt al eeuwenlang gebruikt voor een goede spijsvertering bij paarden. Lijnzaad is een natuurlijke bron van omega-3 vetzuren. Maar alleen geëxtrudeerd kunnen de essentiële vetzuren uit het lijnzaad optimaal door het lichaam worden gebruikt.
Gerst:
Tot slot gerst, dat een speciale positie inneemt tussen granen als het meest verteerbare en waardevolle. Het is dus des te verrassender dat het vrijwel geen betekenis heeft in ons moderne dieet. Omdat gerst een zeer intensieve verwerking voor menselijke consumptie vereist en het niet geschikt is om te bakken vanwege een gebrek aan gluten is het bijna uit onze voeding verdwenen en wordt het bijna alleen gebruikt bij het voeren van dieren. Onlangs werd het herontdekt als een zogenaamd superfood omdat een dagelijkse inname van 3g bèta-glucaan uit gerst de LDL-niveaus verlaagt en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Er bestaan vele soorten gerst. Lavisano gebruikt enkel de voor menselijke consumptie geschikte variant en dit in kleine hoeveelheden.
Uiteraard worden onze producten geproduceerd zonder genetische manipulatie in de Raiffeisen voederfabriek in Kehl (www.rkw-kehl.de)!
KAN MEN LAVISANO OOK WEKEN?
In principe moeten de Lavisano-pellets droog worden gevoerd, omdat het kauwen speeksel produceert, wat belangrijk is voor verdere spijsvertering.
Je kan de pellets echter ook weken om er een brei van te maken.
Week eenvoudig de gewenste hoeveelheid Lavisano met warm of heet water (ca. 1 vingerbreedte over het voer) en laat 10 minuten staan, roer een beetje om en giet er vervolgens lauw of koud water op tot in de gewenste consistentie/ warmte is bereikt.
Maar je het ook een beetje extra opfleuren:
2 handen vol Lavisano
1 handvol gemalen lijnzaad
1 handvol haverschilfers
Giet er gewoon warm water op en laat het zwellen. Als het lauw is, voeg dan een theelepel hennepolie toe.
Dit is perfect voor paarden met gebitsproblemen, om medicatie toe te dienen, voor gecontroleerde waterabsorptie of gewoon als beloning.
HOE VERLOOPT DE SPIJSVERTERING BIJ EEN PAARD?
Voedsel wordt eerst gekauwd, gemengd met veel speeksel en vervolgens ingeslikt. In het eerste deel van de maag wordt deze brij nu goed gemengd met maagsap en verteerd. Het tweede deel van de maag herbergt de maagzuurklieren. Het maagzuur dat daar wordt geproduceerd doodt ziektekiemen die een soepele spijsvertering in gevaar kunnen brengen. Na de maag gaat het verder in de twaalfvingerige darm. De alvleesklier en lever produceren enzymen en spijsverteringssappen om koolhydraten, eiwitten en vetten hier om te zetten. De enzymatische vertering van de snel verteerbare voederbestanddelen vindt voornamelijk hier plaats. De hieruit resulterende vitale stoffen worden vervolgens via de grote lichaamsader in het bloedsysteem opgenomen en komen zo beschikbaar voor het organisme. De voedselbrij heeft slechts 2-2,5 uur nodig om de dunne darm te doorkruisen. Gedurende deze tijd moet de spijsverteringsmassa in pH stijgen van 5,0 tot ten minste 6,8 om de volgende dikke darm niet te zuur te voeden. De dikke darm omgeving is namelijk pH-neutraal. Dit is zeer ongebruikelijk en heel anders dan bij de meeste andere zoogdieren.
Als men een suikerrijk dieet voert, wat een zuur milieu tot gevolg heeft en melkzuurbacteriën bevordert, wordt de zo ontstane zure omgeving in de blinde darm overgenomen. De dikke darm van het paard is erop gemaakt om uit cellulose houdend materiaal vitale stoffen te halen. Dit "fermentatieproces" vereist een extreem milde omgeving (pH 6,8-7,0). Deze waarde kan tijdens het ‘veteringsproces’ bij een gezonde darm tot een pH-waarde van 7,2 (of in extreme gevallen zelfs 7,4) oplopen. Deze waarden kunnen worden gemeten in uitgescheiden uitwerpselen. Een pH van minder dan 6,8 in verse mest duidt op een verzuurde dikke darm.
In dit deel van het darmstelsel (dikke darm) gebeurt de aanmaak van vitamines, de bereiding van mineralen en sporenelementen, evenals de productie van metaboliserende aminozuren en essentiële vetzuren. De koolhydraten met lange keten (cellulose, hemicellulose en lignine) moeten in de dikke darm worden omgezet. De intestinale micro-organismen (bacteriën, eencelligen, schimmels) zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem. Ze vormen de basis voor de voeding van het organisme.
Hooi uit Midden-Europese weiden bevat ongeveer 20-25% suiker – in sommige gevallen zelfs meer. Paarden zijn echter voerspecialisten die ruwvezels en schare gewassen nodig hebben. Zij dienen op een koolhydraatarm dieet te staan met een minimum aan kortvezelige koolhydraten - idealerwijze ongeveer 15%. Elke overdaad aan suikers en meel etc. stimuleert de maag om de zuurproductie te verhogen. Reeds hier moet aandacht worden besteed aan de pH-waarde. Als meer zuur wordt geproduceerd en dit niet kan worden gecompenseerd voor de brij de dikke darm binnenkomt ontstaat daar een verzuurde omgeving. De micro-organismen in de darm, waarvan het paard afhankelijk is voor zijn spijsvertering, kunnen zich in dit geval onvoldoende vermenigvuldigen – of sterven gewoon af.
Op basis van deze kennis werd Lavisano® ontwikkeld. Het is al vele jaren beproefd en heeft baanbrekende bevindingen experimenteel kunnen bevestigen.
HOEVEEL ZETMEEL/KOOLHYDRATEN/SUIKER BEVAT LAVISANO?
Het aandeel zetmeel in ons voer ligt rond de 15-16%. (zetmeel is niet zomaar zetmeel – de meeste gebruikte zetmelen zijn de suikers of korte ketens, varianten die bij Lavisano zeker niet worden gebruikt)
Het totale aandeel licht verteerbare koolhydraten ligt rond de 15,0%, terwijl dit bij hooi in Duitsland gemiddeld 20% tot soms zelfs 30% bedraagt. Bij het voeren van 6 kg hooi is dat gemiddeld 1 kg suiker!
Het natuurlijke suikergehalte in Lavisano is 3-4 %.